Kevättä ilmassa

Pahoittelut pitkästä tauosta. Vaikka paljon kertomisen arvoista on tapahtunut viime viikkoina, olen kärsinyt kirjoittajien ammattitaudista, eli luovuuskadosta, sillä huippu-urheilussa tärkeät uhraukset ovat vieneet minut yhä kauemmaksi läppärin näppäimistön sulkakynäksi muuttavista inspiraation lähteistä. Eikä vähälle jäänyt lepokaan ole ollut yhtään armeliaampi. Nyt kuitenkin, on aika jatkaa tarinaa ja palata takaisin huhtikuiseen Bretagneen, jotta tarina jatkuisi kronologisesti.

Viimeiset vilun puistatukset karistettua jatkui huhtikuu Brestin pikaloman jälkeen työn merkeissä. Olympiapurjehduksen ikiaikaisten perinteiden mukaisesti seuraavana ohjelmanumerona olisi Hyèresin maailman cup (tai miksi sitä nyt ylipäätänsä nykyään kutsutaan), johon oli ladattu tällä kertaa paljon odotuksia. Olimme innokkaina hakemassa revanssia Palman epäonnisen päätöksen jälkeen, ja taas toisaalta malttamattomia kokeilemaan uutta testipurjetta, josta toivottiin parempaa lyömäasetta puuskaisiin tuuliin.

Kevät oli vielä puolivaiheessa Euroopassa, mikä varmaan osaltaan ruokki reippaampia itäisiä tuulia, joista kisan aikana saatiin nauttia useasti. Perinteinen Mistral-tuuli (eli Pyreneiden vuoristosta laskeutuva kova katabaattinen laaksotuuli, joka puhaltaa usein keväisin Välimeren luoteisosissa) ei häirinnyt tällä kertaa kisaa, jossa tuuli oli usein meille haastavassa puuskaisessa 14-20 solmun haarukassa. Tämä talven mittaa haasteena ollut keli muuttui kuitenkin meille uudeksi paraatikeliksi, kun opimme kolmen treenipäivän ja ensimmäisen kisapäivän jälkeen trimmaamaan uutta isopurjetta: kytkimme veneemme lentokonetilaan, joka johdatti meidät kolmeen peräkkäiseen lähtövoittoon keskellä kilpailua.

Amerikkalaisissa elokuvissa kova työ ja uhraukset tuovat tuloksia ja siivittävät urheilijat hekumallisten ennätysten saattelemina voittoon ja rikkauksiin. Suomalaisissa elokuvissa on kuitenkin tapana käydä välillä toisin, eikä tälläkään kertaa maaliviivalla häämöttänyt voitto tai kauniit naiset. Rankka kevät oli verottanut meitä raskaasti, eikä kaikkea opittua saatu hyödynnettyä. Myös takapakkia oli tullut, sillä lenssit eivät enää kulkeneet entiseen malliinsa ja tavaramerkkinämme olleesta tasaisuudesta oli jäljellä vain muisto. Viimeisen päivän toilailut varaslähtöineen tiputtivat meidät jälleen kärjestä juuri medal racen ulkopuolelle, eikä tällä kertaa tarjolla ollut Palman kaltaisia meriselityksiä epäonnistumisille. Perussuomalaisten pettymysten selättämismetodien sijaan kävimme iltaa myöten kiivaita keskusteluita valmentajan kanssa mikä oli mennyt vikaan ja mitä jatkossa tulisi parantaa.

Pitkissä projekteissa tulee asioita katsoa pitkän tähtäimen tavoitteiden mukaan, ja kun kohtalo tarjoaa purjehtijan elämään sitruunoita, ne on kitkerän välipalan sijaan syytä yhdistää puristettuina kala-ateriaan ja nauttia päivällisenä. Osa talven projekteista oli kuitenkin onnistunut, osa jopa yli odotusten: nyt meillä oli jo lähes valmis, toimiva oma isopurje, joka oli osoittautunut nopeaksi reilusti etuajassa, sillä purjeprojektin oli suunniteltu alkavan vasta syyskuisten olympiakarsintojen jälkeen. Jotta menestykseen päästäisiin käsiksi, fokuksen pitäisi nyt siirtyä takaisin meille vanhastaan tuttuun vahvuuteen: rentouteen.

Lensimme Hyèresin jälkeen kotiin vain pikaisesti kääntymään. Toukokuun alku Euroopassa osoitti jo orastavan kesän merkkejä, minkä vuoksi meillä oli kova kiire Santanderiin. Keväisten sääolosuhteiden piti olla ainakin etäisesti samankaltaiset kuin syyskuussa, joten tarkoitus oli hyödyntää mahdollisuus tutustua olympiadin toiseksi tärkeimmän kilpailun pelikenttään ennen suunniteltua uusien veneiden heloittamista toukokuun lopussa. Olimme varautuneet matkaan hyvin, sillä mukana oli kaikki mitä purjehtija voi Espanjan Pohjoisrannikolla tarvita: auto oli täytetty varaosilla, surffilaudoilla ja pyörillä.

Kaksi suunniteltua Santanderin leiriä muuttuivat yhdeksi pitkäksi, kun Italiasta kantautui jälleen huonoja uutisia: uusien veneiden muotit eivät olleet vieläkään valmiit lupauksista huolimatta, ja näin ollen ajoissa buukatut lennot jäivät käyttämättä. Kotiin lähtö reiluksi viikoksi olisi muodostunut näin lyhyellä varoitus ajalla ylitsepääsemättömän kalliiksi, joten päätimme jäädä Santanderiin, jossa oheistoimintaa riitti muutenkin: ainakin aika riittäisi nyt oman veneen huoltamiseen ja surffaustaitojen kohentamiseen.

Otimme keväästä opiksi ja muutimme treeniaikatauluja siten, että aamu- tai iltasurffit mahtuisivat muutenkin jo täyteen ohjelmaan. Tunnelma oli rennompi, sillä olimme palanneet takaisin kisaan valmistavista treeneistä välinekehityksen pariin (joka on erityisesti omaa suosikkialuettani), ja tekniikkatreeneihin. Samalla tutuksi tulivat Santanderin kadut, useat paikalliset kasvot ja pincho-kulttuuri, joka oli pohjoisrannikon oma versio tapaksista. Santanderin lähialueen luonto ja maisemat olivat vertaansa vailla, ja onkin ihme, ettei Cantabrian alue vedä enempää ulkomaisia turisteja. Tämä yhdistettynä alueen keskivertoa varakkaampaan asukaskuntaan oli meille onni, sillä täällä ei työkalupakkien ja auton takia tarvinnut menettää yöuniaan.

Hiukan rennommat treenit tuottivat tulosta. Vene liikkui loppua kohti niin kovaa, ettei muita vastaan tarvinnut purjehtia kuin puolitosissaan. Nopea kelialueemme laajentui entisestään, kun uusi versio isopurjeesta oli ajettu sisään ja kolmas versio fokasta alkoi toimia heti ensi istumalta. Huipulle oli myös hyvä lopettaa: pakattuamme veneet, oli keväisen Santanderin korkea maininki laantunut. Tilalle tulivat kesän merituulet ja lyhyt tuuliaalto, turistit ja aurinko. Nyt, kun kesä Euroopassa oli viimein koittanut, matkustaisimme takaisin kohti pohjolaa nauttimaan parin viikon ajan kesän parhaasta ajasta ja lataamaan akkuja kauden ensimmäistä arvokisaa, Ateenan EM-kilpailuja varten.

One thought on “Kevättä ilmassa

  1. Pinchot on herkkua vaikkei ehkä kaikkein kevyintä dieettiruokaa varsinkaan perinteisesti valkoviinin tai oluen kanssa nautittuina…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>